Flairck was een folkgroep die in 1978 werd opgericht door gitarist Erik Visser en fluitist Peter Weekers. De groep, die folk combineerde met klassiek, wereldmuziek en nog het een en ander, had meteen succes en wisselde regelmatig van bezetting. Eerlijk gezegd wist ik niet dat de band nog bestond, en toen ik dit album onder ogen kreeg zat ik dan ook even verbaasd naar de bezetting te kijken, want in de nieuwe Flairck is geen enkel origineel lid terug te vinden.

Gitarist Pablo Ortiz is een relatieve oudgediende, en hij neemt dan ook een een groot deel van de composities voor zijn rekening. De meesterlijke bassist Joris Vanvinckenroye, die we kennen van Aranis en zijn soloplaten als BASta! schreef een ander deel van de composities. Het feit alleen al dat Vanvinckenroye onderdeel is van de nieuwe Flairck zegt overigens genoeg wat mij betreft, want een avontuurlijker versie van de band heb ik nog nooit eerder gehoord. En dan het lef om een schitterend basnummer, Back to Bass, van ruim vijf minuten op te nemen in het repertoire! Ha! Heerlijk!

Dat Flairck geen Nederlandse, maar een waarlijk internationale band is geworden mag ook blijken uit de rest van de bezetting – Zhazira Ukeyeva op viool, Anouk Sanczuk op viool en viola en Jeroen Goossens op fluiten en andere houtblaasinstrumenten. En dat hoor je ook. Er staat nog één nummer van Flairck-opricjter Peter Weekers op het album, in een arrangement van Pablo Ortiz, maar eerlijk gezegd is dat niet het sterkste stuk van de plaat.

Flairck in een nieuwe bezetting – een van de grootste verrassingen van dit jaar! Met een fantastisch album ook nog, energiek, melancholiek, en verrassend avontuurlijk. Een absolute aanrader.

Luister hier naar een paar fragmenten: