Leana & Hartwin is een multicultureel folkduo. Accordeonist Hartwin Dhoore kennen we van Trio Dhoore waarin hij samen met zijn broers de traditionele Vlaamse folk oprekt. Hij leerde Leana Vapper uit Estland in 2011 kennen in Gent, en sindsdien reizen ze samen door Europa met hun intieme multiculturele folk. Leana speelt doedelzak, fluit en klokkenspel en ze zingt vooral.

Het tweetal is inmiddels getrouwd, en sinds 2015 wonen ze op het Estse eiland Saaremaa, waar Leana vandaan komt. Hun album heet Kodu – dat is Estst voor “thuis”, en de liedjes van Leana gaan ook allemaal over het eiland. Hartwin begeleidt Leana’s fraaie stem met zijn diatonische accordeon, en brengt zo Vlaamse tradities op een bijzondere manier met die van Estland samen.

De liedjes zijn allemaal (op één Estse traditional na) door Leana geschreven, de drie instrumentals zijn van Hartwin. Je kunt de natuur er bijna in horen doorklinken – uitgestrekte landschappen, bossen en moerassen en de zee. Een prachtig, intiem album dat een breed publiek verdient.

Luister hier naar een paar fragmenten:

leana & hartwig - sügis / autumn     
leana & hartwig - koigi raba / bog of koigi     
leana & hartwig - öökull / night owl