Fairport Convention was een van de invloedrijkste Britse folkbands van de jaren zestig en zeventig, en een van de kernleden van de legendarische eerste lichting van die band (waarin onder meer Richard Thompson en Sandy Denny zaten) was Iain Matthews, die daarna zijn eigen band Matthews Southern Comfort oprichtte, waarmee hij één hit had, en daarna de band Plainsong.

Toen Matthews in Nederland kwam te wonen, kreeg hij, na een periode van solo-albums, ook weer het idee om Matthews Southern Comfort opnieuw te beginnen, en dit keer met een geheel Nederlandse band. Dat bleek een gouden zet, want de band heeft nog nooit zo goed geklonken, mede dankzij de voortreffelijke samenzang en de klik die er duidelijk is tussen Iain Matthews en gitarist en producer BJ Baartmans, singer/songwriter Eric DeVries en pianist Bart de Win. Voeg daar ook nog eens de meer dan voortreffelijke drummer Sjoerd van Bommel aan toe en je hebt een moordband. Hun album Like a Radio was dan ook een onverwacht juweeltje.

Er staan op het nieuwe album The New Mine maar twee covers – Ethiopia van Joni Mitchell en Working in the New Mine van E. Snodderly, de andere tien nummers heeft Matthews samen met de andere bandleden geschreven. En eerlijk gezegd zijn die nummers minstens zo goed als de covers. Ik ben nog steeds niet helemaal van mijn verbazing bekomen, maar de herrezen Brits-Nederlandse Matthews Southern Comfort is echt een sublieme folkrock-band, en dit is een subliem plaatje!

Luister hier naar een paar fragmenten: