Accordeonist Peter Pot en bassist Philip Baumgarten spelen al meer dan twintig jaar samen, en hebben in die tijd een vorm van folkjazz ontwikkeld die vrij uniek is te noemen. Trekzakspeler Pot weet met de diatonische accordeon veel meer te doen dan het repertoire dat je van dit “armeluis-orgel” gewend was op bruiloften en partijen – hij haalt er alles uit wat er in zit en weet samen met Baumgarten ook de jazzy kant van de folk volledig te exploreren. Doordat Pot durft te improviseren is zijn muziek ook altijd spannend en vernieuwend.

Als er dan ook nog eens een goede jazzy drummer bij aanschuift kun je er als luisteraar wel weer even voor gaan zitten, want dan heb je een accordeontrio dat puur genieten is. In het verleden namen Baumgarten en Pot albums op als “Pot, Baumgarten & Friends“, maar nu drummer René van Astenrode zo langzaamaan vast lid van het trio is geworden staat er Pot, Baumgarten & Van Astenrode op het hoesje.

Peter Pot schreef vijf van de negen composities, waaronder Running en Espresso, Philip Baumgarten schreef er drie, waaronder het prachtige, melancholieke Not Just a Funeral en René van Astenrode arrangeerde de traditional Noorse Bruiloft. Alles werd in de thuisstudio van Baumgarten opgenomen, en het is wederom een juweel van een album geworden – ik heb de neiging om je van elk nummer wel een fragment te laten horen, dat zegt wel genoeg, dacht ik. Een absolute aanrader!

Luister hier naar een paar fragmenten:

pot, baumgarten & van astenrode - running     
pot, baumgarten & van astenrode - noorse bruiloft     
pot, baumgarten & van astenrode - not just a funeral     
pot, baumgarten & van astenrode - espresso     
pot van astenrode en baumgarten

Van links naar rechts: Peter Pot, René van Astenrode, Philip Baumgarten