Hartwin en Ward Dhoore zijn twee Vlaamse broers die samen en apart de Vlaamse folkwereld behoorlijk op de kop hebben gezet, niet alleen door hun onconventionele en avontuurlijke aanpak, maar ook doordat ze een eigen platenlabel startten, Trad Records, waarop het ene na het andere juweeltje wordt uitgebracht.

Samen vormen Hartwin en Ward ook het duo Siger, met Hartwin op diatonische accordeon en Ward op een hele reeks instrumenten – mandola, gitaar, piano en harmonium, en de soundscapes zijn ook van hem. Het album Rodeland dat ze samen maakten ontstond aan de keukentafel van hun ouderlijk huis. Wandelingen op plaatsen waar ze sinds hun kindertijd niet meer waren geweest vormden de inspiratie voor een album vol nummers die gedrenkt zijn in weemoed, heimwee en melancholie – één lange ode aan hun geboortegrond in Oost-Vlaanderen, het landelijke gebied rond Rodeland.

Ook de lokale streekproducten die herontdekt werden brachten meteen melodieën voort, de paardenkeuring tijdens Houtem jaarmarkt, en ga zo maar door – je wordt hier op een warme manier welkom geheten in het Rodeland van Ward en Hartwin Dhoore – ik kan me geen betere plek wensen. Voel-goed-muziek in optima forma.

Luister hier naar een paar fragmenten: