
wör sssht
Het Orkest van de Achttiende Eeuw is een braaf orkest dat keurig de muziek van de achttiende eeuw op de originele instrumenten speelt. Wör is een vijfkoppige Belgische band die de muziek van de achttiende eeuw speelt alsof die gisteren speciaal voor hun geschreven is. Het gaat dan weliswaar niet om klassieke muziek maar om volksmuziek, zou je kunnen zeggen, maar een energiekere herbeleving van de muziek van de achttiende eeuw zul je niet snel horen. Luister maar eens naar het begin van het openingsnummer, Zonder Titel p.71bis van Petrus Josephus van Belle uit Viane, die deze compositie in 1743 schreef:
Persoonlijk word ik daar al bijzonder vrolijk en heel erg blij van, want deze opening laat horen dat de vijf musici van Wör ook na hun eerste album gestaag verder zijn gegaan met hun graafwerk in de archieven van de muziek uit de achttiende eeuw, en ze hebben er behoorlijk wat fantastische parels uit opgedoken. Omdat ik zelf oorspronkelijk uit Maastricht kom kies ik voor een fragment van PJ VanPelt uit Tongeren/Maastricht, die deze Polonaise no 43 in 1786 schreef:
Van de vijf originele leden van de band zijn er nog drie over – Fabio Di Meo op bariton- en sopraansaxofoon, Bert Ruymbeek op accordeon en Pieterjan Van Kerckhoven op doedelzak, musette en sopraansaxofoon. Jonas Scheys op gitaar en Jeroen Goegebuer op viool zijn de nieuwkomers, en ze doen het voortreffelijk, want eerlijk gezegd vind ik dit album nog weer een slag beter dan hun eerste album Back to the 1780’s, dat ik ook al fenomenaal vond. Luister tot slot nog even naar Meijskensberg uit de Collectie Di Martinelli uit Diest, rond 1750, waarmee het album afsluit, en luister het fragment even helemaal uit, want aan het staartje zit nog een leuke verrassing die ervoor zorgt dat je fluitend verder gaat met waar je mee bezig bent.
De muziek komt uit liederenbundels uit Antwerpen, Diest, Leuven, Gent, Viane en Tongeren, en een deel ervan is door broeders geschreven, wat je je eigenlijk nauwelijks kunt voorstellen, want dit klinkt zeker niet als ingetogen geestelijke muziek, eerder als de dance van de achttiende eeuw. Ondanks de misleidende titel zou ik zeggen: schaf dit album onmiddellijk aan en zegt het voort!