Accordeonist en doedelzakspeler Wouter Kuyper is duidelijk de Wouter van het duo Wouter en de Draak, dus dan moet gitarist Joris Alblas wel de draak zijn. Wouter kenden we ook al van BmB, dat zeer aangename balfolk maakt, en het mooie van Wouter en de Draak vind ik dat de composities allemaal van eigen hand zijn – negen van de twaalf stukken op hun album Zonnewachter zijn van Wouter, drie van de Draak.

Ook hier gaat het vooral om dansmuziek, balfolk dus, met polka’s, walsen, mazurka’s, gavottes, jigs en meer. Traditionele folk die het avontuur opzoekt, want de composities zijn spannend, met onverwachte wendingen en ritmewisselingen en een duo dat meer dan voortreffelijk op elkaar is ingespeeld, waarbij ook dient te worden opgemerkt dat Alblas een fantastische slaggitarist is, en die zijn vrij zeldzaam.

Er doen ook wat gasten mee – Frank van Vliet op trompet en flugelhorn, Roeland Uijtdewilligen op percussie, Isaac Muller op Ierse fluit, tin whistle en bombarde en Harald Bauweraerts op draailier. Voor de afwisseling is dat zeker goed, maar eerlijk gezegd denk ik dat de twee mannen van Wouter en de Draak zichzelf een beetje onderschatten, want wat mij betreft hadden ze het hele album met zijn tweeën mogen vullen. Desalniettemin een heerlijk album, ook voor niet-dansers een absolute aanrader!

Luister hier naar een paar fragmenten:

wouter en de draak - fireflies and mosquitos (polka)     
wouter en de draak - turning 84 (wals)     
wouter en de draak - dusgemint (bourree)     
wouter en de draak - fretjetoe (jigs)