Yves Lambert is een Canadese accordeonist en zanger die al zo’n veertig jaar meedraait in de muziekscene van Quebec. Hij was met name een van de oprichters van het fameuze gezelschap La Bottine Souriante, dat ik hier wel eens de beste liveband ooit heb genoemd. Lambert was van de oprichting in 1976 tot 2002 een van de gezichtsbepalende leden van die band, en ging vanaf dat moment zijn eigen weg.

Tentation is zijn zesde album sinds 2003, en de muziek is al net zo aanstekelijk als die van La Bottine Souriante, al zul je hier geen blazerssectie horen. Toch klinkt het allemaal behoorlijk vol en stevig, en zou je niet zeggen dat er maar drie mannen zitten te spelen (soms vier, want gast Marc Busic speelt op een nummer harmonium).

Lambert speelt zelf naast de accordeon ook mondharp en mondharmonica en hij is de belangrijkste zanger van de drie. Tommy Gauthier speelt virtuoos en gepassioneerd viool, percussie en “voeten”, dat wil zeggen dat hij op de plank zit te stampen die hij voor zich heeft liggen en die als drumstel fungeert. Olivier Rondeau speelt gedreven gitaren en bas en ze zingen allebei ook.  De tijden van La Bottine herleven hier wel een beetje, voor mijn gevoel, want deze muziek is al net zo aanstekelijk. Ook voor de liefhebbers van Britse folkrock als het helaas opgeheven Bellowhead, want dit rockt al net zo stevig. Een plaatje om heel blij van te worden.

  • Yves Lambert Trio – Tentation – Propagande Distribution / La Prûche Libre – PRUZ4818

Luister hier naar een paar fragmenten:

yves lambert trio - ignominie     
yves lambert trio - les diables     
yves lambert trio - vent d'irlande     
yves lambert trio - vip pour l'enfer