De Rotterdamse componist en elektronicatovenaar Michel Banabila heeft in de loop der jaren een gigantisch oeuvre opgebouwd, en daar komt in een onvoorstelbaar tempo steeds meer bij – als je even een paar maanden niet oplet moet je een enorme inhaalslag maken, en dat is zeker geen straf, maar je kunt veel beter zijn BandCamp-pagina goed in de gaten houden, want daar verschijnt met zeer grote regelmaat nieuw en oud werk.

Vrij onlangs kreeg hij een grote hoeveelheid cassettes terug van iemand die ze ergens in een gangkast tegenkwam, en sinds die tijd worden we gebombardeerd met een stroom aan subliem ouder werk dat meestal opgeschoond of licht bewerkt is en dat soms alleen digitaal, soms als cd maar ook, en dat vond ik zelf erg verrassend, als cassettebandje wordt aangeboden. Volgens Banabila geeft de cassette een bijzonder, warm geluid, en sinds ik twee van die cassettes heb aangeschaft – Winter Sketches en More Research From The Same Dept – kan ik dat alleen maar beamen. Ik ben overigens blij dat ik mijn voortreffelijke cassettespeler nooit heb weggedaan – (ik speel nog regelmatig een van de bandjes af uit de serie Kollage van Alledaags en Zeldzaam, een radioprogramma van de onvolprezen Ted Szanto) – want ik had eerlijk gezegd niet verwacht ooit nieuwe cassebandjes te kunnen kopen.

banabila's cassettes

Maar er is veel meer moois te ontdekken in de reeks nieuwe albums die Banabila onlangs heeft uitgebracht, zoals het prachtige Monochromes of Des Traces Retrouvées uit 1987, dat volstrekt tijdloos blijkt te zijn, of kies voor de magnifieke compilatie Singles (2020-2022) die op 5 augustus 2022 verschijnt, maar die je als cd of digitaal nu al kunt bestellen.

Ga anders gewoon eens kijken op de BandCamp-pagina van Banabila – je kunt alles eerst op je gemak beluisteren, en dan besluiten of je een album wil kopen. Ik adviseer je om dat bij lichte twijfel altijd te doen, want elk album van Banabila is een groeidiamant, die alleen maar beter wordt als je hem vaker hoort.

En mocht je net als ik nog een cassettespeler of een walkman hebben, aarzel dan niet en schaf een van zijn cassettes aan!