De Rotterdamse multi-instrumentalist en componist Michel Banabila is van alle markten thuis – hij maakte muziek voor dansgezelschappen, voor films en voor televisie, en in die laatste categorie bevindt zich De Helden van het Maxima.

Het gaat hier om een documentaireserie die Paul Rigter maakte voor Avro/Tros over het Prinses Maxima Centrum.

Ieder jaar horen zeshonderd kinderen in Nederland dat ze kanker hebben. Bijna een kwart van hen overleeft dit niet. Voor die kinderen werd een nieuw ziekenhuis opgezet: het Prinses Maxima Centrum. Hoe zet je een nieuw ziekenhuis op, en wie zijn de mensen die er voor kiezen om hier te werken, in een omgeving waar tussen leven en dood vaak slechts een deur zit? Een jaar lang werden medewerkers van het Prinses Maxima Centrum gevolgd, van verpleegkundige tot directeur, op verdrietige en vrolijke momenten, als het goed gaat maar ook als het lastig is. Het resultaat is een unieke inkijk achter de schermen van dit bijzondere ziekenhuis.

De muziek die Banabila voor deze documentaire-reeks maakte kun je nu als digitaal album via BandCamp aanschaffen, en dat kan ik je absoluut aanraden, want de muziek blijft ook zonder de beelden van de televisiereeks ijzersterk, en het is zelfs een van de meer toegankelijke albums van Banabila geworden. En je kunt altijd via NPOplus de serie bekijken, zodat je de muziek kunt beluisteren zoals hij in de documentaire te horen was. Maar ik adviseer je om gewoon met open oren te gaan luisteren.

Luister hier naar een paar fragmenten: