Uprooted, oftewel “ontworteld” is een orkestraal album van de Rotterdamse componist en elektronicamagiër Michel Banabila. In dit geval betekent het dat het klinkt alsof een orkest de composities van Banabila heeft opgenomen, zoals een orkest dat normaalgesproken doet, maar in Banabila’s geval is dat anders gegaan.

Alles aan dit album is orkestraal – als het harmonium en de basklarinet over de strijkers heen klinken is dat orkestraal, maar ook als blazers en piano in Dragonfly samenkomen is dat orkestraal. En dat blijft zo, ook als er elektronica wordt toegevoegd. De composities zijn soms ontstaan doordat gastmusici improviseerden en Banabila van die verzamelde improvisaties een compositie creëerde.

Het levert kalme, bedrieglijk eenvoudige muziek op met rijke lagen, waar je niet snel op uitgeluisterd bent – ik kan van Dragonfly bijvoorbeeld geen genoeg krijgen – dat is een subliem meesterwerk  dat de aanschaf van dit album al de moeite waard maakt, en dan hebben we het nog niet over de “Vierde wereld” – stukken gehad als Collector en Breathe, waar je ook telkens weer nieuwe finesses en details in ontdekt.

Uprooted is een toegankelijk, aangenaam album dat voor iedere muziekliefhebber een absolute aanrader is, want je kunt er op vele verschillende niveaus van genieten. Ga luisteren op Banabila’s BandCamp-pagina en schaf het album dan snel aan. Dit is de second edition van het album uit 2019, en het is zo weg als je niet uitkijkt.

Luister hier naar een paar fragmenten: