Ron Geesin is een muzikale buitenstaander, een man die begon als jazzmusicus, daarna met A Raise of Eyebrows een vreemd, onbestemd meesterwerk maakte en die sinds die tijd alleen maar buitennissige, niet te categoriseren sublieme muziek maakt. Ik volg hem al sinds ik dat eerste album uit een tweedehands bak van Concerto in Amsterdam plukte en ik meteen wist dat ik van deze man alles wilde horen.

De laatste jaren is dat niet zo eenvoudig, want zijn albums worden uitgebracht op obscure labels waar je ze nieteens rechtstreeks blijkt te kunnen bestellen, dus ik was heel blij toen mijn broer Ruud het album RonCycle1, dat in 2011 werd uitgebracht, in een klein Utrechts platenzaakje opduikelde. Geesin heeft er drie jaar aan gewerkt, en het is het eerste deel van een geplande trilogie die min of meer bedoeld is als opvolger van het meesterlijke Right Through uit 1976.

Ondertitel van dit eerste deel is “Journey of a Melody”, en het is bedoeld als een afgeronde compositie van ruim vijftig minuten, bestaande uit verschillende secties. Dat klinkt ingewikkelder dan het is, want waar het op neerkomt is dat ook dit weer een magnifieke staalkaart is van Geesin’s merkwaardige muzikale avonturen, waarbij je het ene moment, in Whether the Weather, een zaal binnenstapt waar het wemelt van weerberichtenvoorlezers, terwijl je tegen het eind van het album Geesin in Caught op zijn elementairst tegenkomt. Tussendoor vind je de meest ingenieuze, inventieve, spannende en onverwachte stukken, afgewisseld met lyrische golfbewegingen, rytmische staccatostukken en radioruis. Elektronica en jazz wisselen elkaar af, en alles is op een wonderlijke manier volstrekt in balans.

Geesin is een niet te onderschatten man in het Engelse muzieklandschap – zijn invloed op Atom Heart Mother, het album van Pink Floyd dat de band de kant van de grote roem opduwde, was bijvoorbeeld groter dan dat van de andere bandleden bij elkaar. Zijn eigen albums zijn misschien wat buitenissiger, maar als je een beetje moeite doet is er zoveel in te ontdekken dat het de moeite meer dan waard is. RonCycle1 is een groeiplaat van formaat en een absolute aanrader.

  • Ron Geesin – RonCycle1 – The Journey of a Melody
  • Bestel het album hier bij een bekende webwinkel: RonCycle1

Klik op het driehoekje om het fragment te beluisteren.

 

      ron geesin - tuning crystals

      ron geesin - whether the weather

      ron geesin - disagreeable intrusion

      ron geesin - caught