Gé Reinders maakt op dit moment een tournee door Nederland waarbij hij steeds met het beste lokale blaasorkest optreedt. Reinders wordt zo ongemerkt de beste ambassadeur die fanfares en harmonieën zich kunnen wensen, want de blaasorkesten kunnen laten zien wat ze in hun mars hebben (heel wat meer dan marsen, kan ik u verzekeren) terwijl Reinders zorgt voor een spannende avond. Hij zegt er zelf het volgende over:
“Dit programma staat overal als een huis. Dit is de eerste keer dat ik een reprise speel en ik snap nu waarom Toon Hermans vond dat je in je hele leven eigenlijk maar één programma zou moeten spelen. Hoe vaker je het speelt hoe beter het gaat.”

Voor iedereen die geen kans meer ziet naar zo’n live show te gaan is er nu als troostprijs een dvd die gemaakt is door L1, de reginale Limburgse televisiezener. Het is een halve documentaire over de totstandkoming van de cd Blaos Mich Nao Hoes, waarop Gé een aantal van zijn beste nummers speelt samen met de beste Limburgse blaasorkesten. Er wordt wel wat gepraat tussendoor maar het grootste deel van de dvd wordt ingenomen door de integrale verfilming van de opnames van vier van de nummers. En wat hij in het theater voor elkaar weet te krijgen lukt hem hier ook – kippevel. Vooral het inmiddels klassiek te noemen Blaosmuziek, maar ook het prachtige duet Man van ’n kleine sjtad met de Vaalse klassieke zanger John Bröcheler, die uit een totaal andere muzikale wereld komt en hier toch samen met Reinders een meer dan schitterend duet neerzet dat spannend is van begin tot eind, en daarnaast ook aandoenlijk. Twee mannen die met passie hun liefde voor de kleine stad bezingen. De dvd voegt hier, wat mij betreft, ook wat toe aan het nummer, omdat je ziet hoe die twee naar elkaar luisteren, op elkaar reageren en er samen geconcentreerd maar met ontzettend veel plezier een topnummer van maken. Pure klasse. En voor de luisteraar kippevel.

De dvd bevat naast de nummers van de nieuwe cd ook wat ouder beeldmateriaal rond het ontstaan van het nummer Blaosmuziek. Dat betekent een welkome toevoeging, onder meer omdat er door dirigent Hardy Mertens dingen gezegd worden die bijna profetisch lijken. Maar ook hier is al de gedrevenheid van Gé Reinders te zien, en realiseer je je ook waardoor het nu in het theater zo goed gaat, want hij weet zijn enthousiasme over te brengen, niet alleen naar het publiek, maar ook naar de blaasorkesten, die er daardoor volledig voor gaan. En dat is voor de toeschouwer puur genot om te zien.

Ik stelde Gé nog een vraag – “in deze show zaten volgens mij maar twee nieuwe liedjes. Stagneert het schrijven een beetje momenteel? Of zit er al een nieuwe cd aan te komen? Ik kan me voorstellen dat zo’n tournee immens intensief is en dat het schrijven daardoor op de tweede plaats komt.”
Het antwoord van Gé: “Ik barst van de liedjes! Op de nieuwe CD komen er twaalf nieuwe en ik schrijf erg veel, ook voor anderen. Herman van Veen zingt nu in het theater een lied dat ik geschreven heb met Edward van de Vendel.”

De dvd kun je bij Gé zelf bestellen; dan kost hij maar vijftien euro.