Gé Reinders is een liedjesschrijver en zanger die zijn roots op een andere plek heeft gevonden dan bijvoorbeeld Daniël Lohues, die het meer in de blues zoekt. Reinders kwam uit bij het blaasorkest, de harmonieën en fanfares uit zijn jeugd. Dat leverde om te beginnen het nummer Blaosmuziek op, en later een complete cd waarop hij met de beste blaasorkesten van Nederlands en Belgisch Limburg zijn beste nummers een topbehandeling geeft. Hier onderaan vind je, ter opfrissing, de recensie die ik voor Heaven over dat album schreef. Reinders is op dit moment op tournee door Nederland, waarbij hij steeds samen met het beste blaasorkest uit de omgeving optreedt. In Groningen was dat Gruno’s Postharmonie.

De kleine zaal van de Oosterpoort zat bomvol, en verbazend genoeg kreeg de Limburger, die al zijn liedjes in het Limburgs zingt en die de zaak aan elkaar praat met heel veel anecdotes die aan het rijke roomsche leven zijn ontleend, de Groninger zaal volledig mee. Het zou wel eens kunnen zijn dat Reinders in zijn eentje de populariteit van het blaasorkest in Nederland weet op te schroeven, want Gruno’s Postharmonie kwam hier volledig tot zijn recht. Het klonk niet alleen fantastisch, maar bij een nummer als Blaosmuziek wist Reinders samen met “de band” ons weer ouderwets kippenvel te bezorgen. Prachtig, prachtig.

Gruno’s Postharmonie mocht ook nog even schitteren met nummers uit het eigen repertoire, waarbij Reinders aan de kant zichtbaar zat te genieten. Ondertussen zaten de jongens en meiden van de harmonie zichtbaar te lachen om Gé’s verhalen tussendoor. De lol spatte er daardoor vanaf. De combinatie mag dan ook als zeer geslaagd worden beschouwd – een combinatie van sterke liedjes, een prima zanger, een uitstekend blaasorkest en knusse stand-up comedy. Bovendien wist hij de zaal moeiteloos mee te krijgen in James Brown-gekreun of uit volle borst meezingen. Gaat dat bij andere artiesten vaak met kromme tenen (en nu allemaal!), bij Reinders gaat het vanzelf. Een topconcert van een artiest die zijn draai helemaal gevonden lijkt te hebben.

De komende maanden treedt Gé Reinders nog door heel Nederland op, dus wees er op tijd bij met kaartjes kopen. De speellijst vind je onderaan deze pagina.

(HM 27 januari 2007)


Gé Reinders – Blaos mich nao hoes

 – Fennek FN-CD-14

Limburgse singer/songwriter komt helemaal thuis

Gé Reinders deed al een behoorlijke stap richting zijn eigen wortels toen hij in zijn eigen Limburgse dialect ging zingen. Op Blaos mich nao hoes (Blaas me naar huis) zet hij de definitieve stap, en het is dan ook zijn meesterproef geworden. Het gaat hier feitelijk om “Het Beste van Gé Reinders”, uitgevoerd in samenwerking met de beste fanfares en harmonieën uit zowel Nederlands als Belgisch Limburg. Als we het normaalgesproken over “roots” hebben denken we niet zo snel aan blaasorkesten, maar voor een Limburger klopt het perfect. Een moedige stap van Reinders, want blaasorkesten worden toch vooral met carnaval en plat volksvermaak geassocieerd. Reinders ontstijgt dat met gemak, mede door de fantastische arrangementen. Zijn liedjes worden er stuk voor stuk sterker door, en dat is nog maar zacht uitgedrukt. Hij bezorgde deze recensent regelmatig een brok in de keel; een niet te onderschatten prestatie. Prachtig is ook het duet met de Vaalser operazanger John Bröcheler, “Man van ’n Kleine Sjtad”, dat ook als beginselverklaring gehoord kan worden – de lof aan de kleine stad is ook de lof aan de muzikale wortels. Het verborgen nummer aan het eind van de cd is een slimme verrassing – een losjes gezongen carnavalsschlager, die er door het contrast voor zorgt dat je je nog eens extra realiseert hoe goed Reinders die blaasorkesten hier ingezet heeft. Een absolute aanrader.

Holly Moors *****Speellijst Gé Reinders 2007:

zaterdag 3 februari Druten, Agora, met Fanfare Eendracht, Afferden
zondag 4 februari Tilburg, Concertzaal, met Kon. Harmonie Sophia’s Vereeniging, Loon op Zand
zondag 4 maart Helden, Dok 6, met een samengesteld Heldens Korps
vrijdag 9 maart Drachten, De Lawei, met Harm. Crescendo
vrijdag 16 maart Hardenberg, De Voorveghter, met Harm. Crescendo, Gramsbergen
zaterdag 17 maart Waalwijk, De Leest, met K.H.V.V., Waspik
vrijdag 23 maart Zwolle, Odeon, Douane Harmonie
zaterdag 24 maart Venray, Schouwburg, met Harmonie Euterpe
zaterdag 31 maart Noordwijk, kort optreden met de Plezierdichters (zonder blaasorkest)
woensdag 11 april Utrecht, Vredenburg, met het Nederlands Politie Orkest
zaterdag 14 april Veldhoven, De Schalm, met Harmonie St. Cecilia, Oerle
zaterdag 21 april Maarheze, De Smeltkroes, met Fanfare De Poort van Brabant
vrijdag 27 april Zundert, C.C. van Gogh, met Harmonie Nut en Vermaak
zaterdag 28 april Sassenheim, ’t Onderdak, met Adest Musica
zaterdag 12 mei Amsterdam, Paradiso, met de Amsterdamse Tramharmonie
vrijdag 1 juni Sittard, Schouwburg, met Fanfare St. Caecilia, Schimmert
zaterdag 2 juni Maassluis, Koningshof, met Harmonie Kunst na Arbeid