Philip Glass heeft inmiddels een imposant oeuvre bij elkaar gecomponeerd, en de composities die hij schreef voor piano worden soms afgedaan als tussendoortjes. Toch zijn de Minimal Piano Works veel meer dan dat, omdat ze niet alleen de eigenschappen van de minimal music in zich hebben, maar naast de nadruk op herhaling en ritmische verschuivingen ook melodieus zijn. Waarmee hij de minimal music op zijn volstrekt eigen manier ontstijgt.

Als je de muziek van Glass niet kent is deze cd als eerste kennismaking een aanrader, want het vrij intieme muziek die alles in zich heeft wat de muziek van Glass aantrekkelijk maakt, zeker in deze uitvoering van Jeroen van Veen. Je krijgt ook een mooi beeld van wat minimal music kan zijn – muzikale elementen die herhaald worden, gebaseerd op het tonale klassieke systeem. Glass gebruikt daarbij het hele toetsenbord, en is dol op contrasten. Op de een of andere mysterieuze manier is het ook beeldende muziek – je hoort water, wind, watervallen en de zee.

Het is ook muziek die makkelijk in het gehoor ligt, en die niet “moeilijk” overkomt. Dus als je wat huiverig bent voor moderne serieuze muziek kun je hier eenvoudig instappen, want deze muziek is verrassend mooi, terwijl hij toch zeker niet oppervlakkig is te noemen.

  • Jeroen van Veen – Philip Glass – Minimal Piano Works Volume 1 (ook te vinden in de 9-cd box Minimal Piano Collection, zeer goedkoop te krijgen via Brilliant Classics)
  • Lees ook even verder over het Philip Glassfestival dat in oktober 2007 in Groningen plaatsvindt
  • En over de opnames die Jeroen van Veen maakte van Canto Ostinado en ander werk van Simeon ten Holt – ook daarvan is een fraaie, en belachelijk goedkope, verzamelbox verschenen.