Het is altijd goed weer wat van de Australische singer/songwriter Pete Hawkes te horen. Zijn nieuwe cd met liedjes staat al weer een tijd aangekondigd, maar daar zullen we toch nog even op moeten wachten, al heeft Pete grootse plannen. Nu is er even een sfeervol instrumentaal tussendoortje, waarop Pete Keltischer klinkt dan ooit, en waar hij weer eens laat horen dat hij een buitengewoon goede en subtiele gitarist is. De titel verwijst naar een gitaarstemming die vaak door folkgitaristen gebruikt wordt. Hoe die zogenaamde open stemming precies werkt weet ik als nietgitarist niet, maar het schijnt de mogelijkheden behoorlijk te vergroten.

Hawkes heeft de tien eigen composities allemaal in die open stemming gecomponeerd, en de ene traditional die we verder op deze cd vinden is geen uitzondering. Gastmuzikanten zijn onder meer Dave Swarbrick en Sandy Gibbney op fiddle en Ian Blake op Tin Whistle. Het is echt een prachtig warm winterplaatje geworden, dat alleen maar nieuwsgieriger maakt naar de cd’s die verder van hem aangekondigd staan. De plannen voor begin volgend jaar (februari, maart, april, mei) zien er zo uit:

  • Pete Hawkes -‘The songwriter’ – singer songwriter folk blues with a gyspy swing feel.
  • Pete Hawkes – ‘Dr Jekle and Mr Slyde’ – Blistering acoustic slide guitar and original delta blues
  • Pete Hawkes – ‘complete works for cello’ – 16 original compositions written for cello(s)
  • Pete Hawkes – ‘music for a string quartet’ – original chamber music using Orchestra top players
  • Pete Hawkes – ’the Cello Jazz sessions’ – the first time Jazz uses a cello instrument as lead, results are stunning!

Maar voor dit moment zullen we het moeten doen met

De cd’s van Pete Hawkes zijn verkrijgbaar via het Australische Folktrax. Schrik niet van de prijzen, want die zijn in Australische dollars aangegeven. In de praktijk valt het allemaal reuze mee.