We hebben het hier eerder over The Highwoods Stringband gehad. Ze stonden toen bovenaan in ons overzicht van Beste Stringbands Aller Tijden. Op dat moment was alleen de cd met hun beste opnames verkrijgbaar, maar de band had vooral een fenomenale live-reputatie. Er is wel eens gezegd dat er in iedere plaats waar ze optraden wel één nieuwe stringband is opgericht door iemand in het publiek die door hun aangestoken was.

Een paar jaar geleden maakte Walt Koken een bandje voor de andere oud-leden van de band als kerstcadeautje, met een aantal live-opnames van de band. Hij had ze in de loop der tijd verzameld, en de opnames variëren nogal. Technisch gesproken zijn ze niet al te geweldig, maar de muziek die je hoort maakt alles goed. Iedereen die het bandje hoorde was enthousiast, en onlangs is het technisch bewerkt, zodat de kwaliteit op de uiteindelijk resulterende cd behoorlijk goed is. In ieder geval heel wat beter dan het geluid van de 78-toerenplaten waar zij hun repertoire van geleerd hebben. Je kunt hier dan ook goed horen hoe de lol er vanaf spatte als dit vijftal op het podium stond.

De magie van een band die maar een paar jaar bestond in de jaren zeventig wordt hier toch maar even mooi gevangen. Twee fenomenale fiddlers die klinken als een hele fiddle-sectie, een vijfsnarige banjo, een gitaar, een bas en een paar goede zangstemmen zijn niet altijd genoeg, maar bij deze band sloeg de vonk toch wel heel geregeld over. Wat deze live-cd dan ook heel goed duidelijk maakt is dat ze hun plek in de rij van Beste Stringbands ook live dik verdienen.

Mudthumper is overigens de piepkleine platenmaatschappij van Walt Koken, en je kunt de cd daar rechtstreeks bestellen.