Dirk Serries is een Vlaamse jazzgitarist die in diverse bezettingen continu de grenzen van de geïmproviseerde jazz aan het verkennen is. Aan de Britse saxofonist Colin Webster heeft hij daarbij een soulmate gevonden, lijkt het wel, want Earthworks, het album dat ze samen opnamen, is een geweldig feest voor iedereen die van dit soort weerbarstige, avontuurlijke muziek houdt.

Zelf word ik van dit album bij de eerste tonen al heel blij, want voor mijn gevoel staan hier twee mannen elkaar op een aanstekelijke manier goede grappen te vertellen – energiek, snel, en met ongelofelijk veel gevoel voor humor – ik schoot regelmatig in de lach, terwijl iemand die toevallig net op bezoek was droog opmerkte dat hij toch meer hield van melodieuze muziek. Tja, dan ben je hier niet meteen aan het goede adres, dat klopt, maar er valt ook op dat gebied best veel te genieten, alleen moet je daarvoor wat beter en langer luisteren.

Earthworks bevat acht relatief korte improvisaties, die dan wel weer zo vol gepakt zitten met geweldige vondsten en sublieme uitwisselingen dat je er eindeloos naar kunt blijven luisteren. Dus bezit je een paar open oren en gevoel voor humor, trakteer jezelf dan op dit magnifieke groeidiamantje.

Luister hier naar een paar fragmenten: