Altsaxofonist Colin Webster speelt altijd met een tomeloze energie, maar kan ook bijzonder ingetogen spelen, zelfs als hij met een Large Ensemble speelt, zoals op die avond in het Londense Cafe Oto op 21 augustus 2022.

Colin Webster Large Ensemble bestaat uit vier uitzonderlijke blazers – Webster zelf op altsaxofoon, Rachel Musson op tenorsax, Cath Roberts baritonsax en Charlotte Keeffe op trompet en fluegelhorn. Verder hoor je Graham Dunning af en toe echt spectaculair iot de hoek komen op elektronica, Dirk Serries op gitaar, John Edwards op bas en Andrew Lisle op drums. Allemaal virtuoze musici die het heerlijk vinden om al improviserend een nieuwe muzikale weg te zoeken en te creëren.

Twee sets, elk ruim een half uur lang, en spannend van begin tot eind. Onvoorstelbaar hoe je zelfs met zo’n achtkoppige band nog kunt improviseren zonder dat het gierend uit de klauwen loopt. Ik laat je een paar fragmenten horen, van wat drukkere passages, van een ingetogen stuk en van de afronding van de tweede set, want iemand vroeg laatst aan me: hoe rond je een improvisatie nou goed af? Nou, zo dus bijvoorbeeld, in schoonheid.

Een prachtalbum, waar je ook na herhaald luisteren weer kleine details en verassingen in ontdekt die je verbazen. Beluister alleen deze korte fragmenten maar eens drie of vier keer achter elkaar en je begrijpt al wat ik bedoel.

  • Colin Webster Large Ensemble – First Meeting – Raw Rone Records RT066

Luister hier naar een paar fragmenten: