Als akoestisch gitarist Daniel Thompson en altsaxofonist Colin Webster samen gaan spelen weet je dat je het onverwachte kunt verwachten. Het in juni 2018 opgenomen album Boskage bevat drie improvisaties die behoorlijk wat aandacht en concentratie vergen van jou als luisteraar, maar daar krijg je dan ook wel wat voor terug, want Thompson en Webster zijn twee ongewone virtuozen, die juist omdat ze volledige controle hebben over hun instrument ook de volledige vrijheid durven opzoeken.

Dat begint in de eerste improvisatie met wat aftastend uitwisselen van geluiden, maar al snel gebeurt er heel veel en gaan de twee een geweldig muzikaal gesprek aan, dat heftig, maar ook intiem wordt, en laten we vooral niet vergeten, ook bijzonder humoristisch. Luister maar eens naar het begin van de derde improvisatie – dat is niet alleen muzikaal subliem, maar ook geweldig grappig.

Zoals wel vaker bij dit soort intensieve improvisaties ontgaat je als luisteraar vrij veel als je er de eerste keer naar luistert, maar als je de moeite neemt dit album vaker te beluisteren zul je merken dat het nog veel geraffineerder en beter in elkaar zit dan je dacht. Spannend van begin tot eind, en veel avontuurlijker dan hier zul je het niet gauw vinden. Voor iedereen met open oren.

Luister hier naar een paar fragmenten: