Onlangs, in december 2021, ontdekte ik het kleine Belgische platenlabel New Wave of Jazz van de Vlaamse gitarist Dirk Serries, die al een tijd lang in verfijnde kartonnen hoesjes sublieme opnames van geïmproviseerde muziek uitbrengt. De eerste drie cd’s bleken ware meesterwerkjes te zijn, dus ik duik nu wat uitgebreider in de catalogus, die een ware goudmijn blijkt te zijn voor iedereen met open oren en een avontuurlijke muzikale smaak. Veel namen kende ik al, maar hier hoor ik ze in onbekende settings, wat verrassende nieuwe avonturen oplevert.

De krankzinnige energie waarmee altsaxofonist Colin Webster je meteen al overvalt in Knuckles, de eerste improvisatie op New Invention, het album dat hij opnam met drummer Andrew Lisle blaast je meteen al van de sokken, maar als je gewoon blijft zitten hoor je verderop dat Webster en Lisle ook fluisterzacht en subtiel met elkaar kunnen stoeien. Maar wat ze ook doen, ze schudden je als luisteraar steeds weer wakker – let op!  Ook dit kan er gebeuren als je met zijn tweeën muziek maakt! Zeven improvisaties die je zeven keer achter elkaar op het puntje van je stoel krijgen in een avontuurlijke reis naar de rafelranden van de grenzen van de muziek.

Schitterende muziek, die ook hier weer mooier en beter wordt bij herhaalde beluistering, iets dat je bij geïmproviseerde muziek wellicht niet zou verwachten, maar dat hier zeker op gaat, perfect opgenomen, in een prachtig kartonnen hoesje gestoken, met een begeleidende tekst van Guy Peters. De opnames werden gemaakt in Londen op 24 mei 2019. Een tijdloos juweeltje.

Luister hier naar een paar fragmenten: