Bassist Gonçalo Almeida kennen we al van diverse projecten, want deze Portugese free jazz-avonturier gaat het avontuur graag aan, dus elke keer als ik zijn naam zie staan ga ik er even voor zitten, want dan staat er iets bijzonders te gebeuren

Defiant Illusion laat zijn samenwerking horen met wat onverwachte partners op het muzikale avonturenpad. Violist Maria do Mar speelt al jaren in de Portugese avantgarde-scene, en dat zij en Almeida een klik hebben vind ik niet zo verwonderlijk. Verrassender is Carla Santana, die akoestische geluiden en elektronica op een verbluffende manier weet te mengen, terwijl José Lencastre met zijn saxofoons op een subtiele manier kleur brengt in de toch al subtiele muziek die hier gecreëerd wordt .

De vier musici maken het zichzelf, elkaar en de luisteraar niet gemakkelijk, maar als je er op je gemak voor gaat zitten, koptelefoon op, ogen dicht, en je laat de muziek het even helemaal overnemen, zul je ontdekken dat alles hier klopt, tot in de kleinste details. Improvisatie met soms ruwe randjes, maar ook harmonieuze, ingetogen, bijna verstilde delen. Laat je door dit viertal mee op reis nemen door onbekend muzikaal terrein en geniet! Want deze muziek is veel toegankelijker dan je op het eerste gehoor misschien zou kunnen denken.

Luister hier een paar fragmenten: