In Baarle-Nassau werden in Plus-Etage in april, september en november 2022 concerten opgenomen in de reeks A New Wave of Jazz live events, en dat leverde een verrassend driedubbel-album met drie totaal verschillende bezettingen, waarvan dit derde duo misschien wel het verrassendste is van de drie, want je zult in de wereld van de improvisatie niet snel twee contrabassisten alleen samen zien spelen.

Martina Verhoeven kende ik vooral als pianiste, maar ik wist dat ze meer instrumenten beheerst. Hier neemt ze de contrabas op samen met Gonçalo Almeida, die ik ken van het Hydra Ensemble en wat andere projecten.

Samen zijn ze hier ruim veertig minuten lang alle mogelijkheden van de contrabas aan het verkennen, strijkend, plukkend en onderzoekend, en vooral ook samenspelend, elkaar uitdagend, en elkaar tot grote hoogten opzwepend. Spannend van de eerste tot de laatste noot. Prachtige meeslepende muziek, die je soms totaal doet vergeten dat je naar contrabassen zit te luisteren. Eén lange improvisatie die je ademloos van bewondering achterlaat. Een stuk muziek dat uitnodigt om er veel vaker naar te luisteren, want de finesse en de elegantie van deze twee rasmusici is ongeëvenaard.

Mooi, en een fraaie afronding van deze drie-dubbel-cd.  Live at Plus-Etage Volume 1 heet dit drieluik, dus we kunnen meer verwachten. Ik zit al handenwrijvend klaar.

Luister hier naar een paar fragmenten: