Dewa Budjana is een Indonesische gitarist en componist die fantastische, intelligente, fijnzinnige jazzrock maakt waarin Indonesië subtiel doorklinkt, terwijl hij niet te benauwd is om gasten van over de hele wereld uit te nodigen om samen met hem te spelen.

Op zijn nieuwe album Naurora, dat tijdens de pandemie in 2020 en 2021 voor het grootste deel op afstand werd opgenomen hoor je niet alleen Budjana op gitaren (en soundscapes, zegt het hoesje), maar ook Ben Williams op contrabas, Carlitos del Puerto op basgitaar en contrabas, Dave Weckl op drums, Gary Husband op piano en synth, Jimmy Johnson op basgitaar, Joey Alexander op akoestische piano, Mateus Asato op gitaar (de intro en een solo in Swarna Jingga), Paul McCandless op sopraansax, Simon Phillips op drums en de stem van Imee Ooi in het titelnummer. De meeste musici namen hun eigen partijen op, en Budjana verwerkte alles in zijn studio in Jakarta.

Het verbazingwekkende aan het album is dat je er niet aan af kunt horen dat er zo ingewikkeld aan gewerkt is – het is nogal wat anders dan gewoon samen in een studio opnames maken, maar dit klinkt allemaal volstrekt organisch en perfect. Het gitaarwerk en de soundscapes van Dewa Budjana vormen de verbindende factor, en zijn composities zijn als altijd weer adembenemend mooi. Prachtig plaatje.

Luister hier naar een paar fragmenten: