Doug MacCleod is een bluesman waar ik een zwak voor heb – hij speelt fantastisch gitaar, schrijft geweldige liedjes en zingt die met grote overtuigingskracht. Zijn concerten lardeert hij bovendien met anekdotes en verhalen en hij speelt een vorm van feel-good blues waar je altijd een enorm goed humeur van krijgt. Dat lijkt tegenstrijdig met de blues, maar het is wel zo. Bij Doug MacCleod ga je altijd met een goed gevoel weg.

Ik ben niet de enige die een zwak voor deze sympathieke blueszanger heeft, want het concert dat hij op zondagmiddag 24 november in de Amer in Amen gaf zat bomvol (er was zelfs een wachtlijst van mensen die teleurgesteld moesten worden). Doug was er even uit geweest vanwege een operatie aan zijn oog en aan zijn arm, maar hij zag er nu weer patent uit en hij speelde als altijd weer de sterren van de hemel.

Gelukkig konden we ook onze verzameling MacCleod-albums weer even aanvullen, want er bleken twee cd’s verschenen te zijn die ik over het hoofd had gezien, en die wil ik bij deze toch even in de lucht steken, want het zijn twee juweeltjes als je van feel-good blues houdt. De meest recente, Break The Chain, is opgenomen met een band, en bevat twaalf door MacCleod zelf geschreven nummers, waarvan ik je hier fragmenten uit het eerste en het laatste laat horen:

doug maccleod - down to the roadhouse     
doug maccleod - break the chain     

Brand New Eyes werd al in 2009 opgenomen, en daar hoor je MacCleod in zijn eentje, en wat mij betreft is dat album net zo goed. Hier twee fragmenten van die cd:

doug maccleod - brand new eyes     
doug maccleod - some old blues song aka i can count on my blues     

Het laatste nummer dat je daar hoorde heette Some Old Blues Song toen MacCleod het schreef, maar toen Bruce Iglauer van Aligator het met Son Seals ging opnemen ging hun voorkeur uit naar een andere zin uit het liedje en werd de titel I Can Count On My Blues. Het is overigens wel bijzonder dat vrij veel oude zwarte bluesveteranen liedjes hebben opgenomen van MacCleod, ook al toen die nog een jonge blanke blueszanger was. Doug MacCleod, een bluesman om eens goed naar te luisteren!