Nils Frahm is een pianotovenaar, hoewel hij ook met elektronica goed uit de voeten kan en hij in de studio een begenadigd producer blijkt te zijn, en hij met veel meer toetsen magische dingen weet te doen. De piano is en blijft zijn belangrijkste instrument, en het is een bijzondere ervaring Frahm een keer live te zien spelen. Geen optreden is gelijk, en elk optreden is altijd enorm spannend.

Frahm is thuis in klassieke muziek, en er ligt onder zijn eigen muziek ook een fundamentele basis van minimal music – hij kent de muziek van Steve Reich door en door – maar Frahm gaat verder, en is in wezen misschien wel een hartstochtelijk romanticus, die schitterende climaxen in zijn muziek weet te verwerken, prachtige spanningsbogen weet op te bouwen en die structuur en emotie perfect in balans kan houden.

Voor het album Spaces maakte hij een keus uit de opnames die hij maakte van de live optedens die hij gaf in 2012 en 2013, en hij maakte daar een uitgebalanceerd album van dat weer zijn eigen spanningsboog heeft en zijn eigen innerlijke logica. Een totaalcompositie waar je alleen maar met grote bewondering naar kunt luisteren. Ik laat hier vier fragmenten horen uit het achtste nummer, getiteld For – Peter – Toilet Brushes – More, en dat iets meer dan een kwartier duurt (het hele album duurt bijna tachtig minuten), zodat je kunt horen hoe gevarieerd en geraffineerd de muziek van Frahm in elkaar steekt.

Spaces geeft een beetje hetzelfde gevoel als de live optredens, en misschien zelfs nog wel wat meer, want bij herhaald luisteren ontdek je steeds meer in de muziek van deze tovenaar – welkom in de magische wereld van Nils Frahm!

Klik op het driehoekje om het fragment te beluisteren.