Elk voorjaar komt Hans Theessink uit zijn woonplaats Wenen naar Nederland voor een korte tournee langs kleine zaaltjes die vrijwel altijd uitverkocht zijn. Theessink komt oorspronkelijk uit Enschede, werd verliefd op de blues, vertrok naar de Verenigde Staten en heeft daar jaren les genomen bij de grote bluesmannen. Die enorme liefde voor de blues is wat elk optreden van Theessink bijzonder maakt, want het is niet alleen het fenomenale gitaarspel of de warme bariton die overtuigen, het is vooral het plezier in het maken van die muziek, in het overdragen van die blues die elke keer weer zorgen voor een warm muzikaal bad.

Theessink is bovendien een teamplayer, zoals je kunt zien aan zijn verjaardagsconcerten. Begin april 2018 werd er in Wenen een Birthday Bash georganiseerd rond zijn zeventigste verjaardag die resulteerde in een dubbel-cd (en een vinyl lp) met een geweldig overzicht van de brede groep aan muzikanten waarmee Theessink in de loop der jaren heeft samengewerkt. Het album is overigens opgedragen aan Terry Evans, die kort daarvoor plotseling was overleden.

De dubbelcd begint bijvoorbeeld met het prachtige door Hans zelf geschreven Stormwarning, waarop je naast Theessink de band Blue Groove en de Deense gitarist Knud Møller hoort:

Verderop hoor je onder meer het ook al door Theessink geschreven Zambezi, samen met keyboardspeler Roland Guchenbichler en Insingizi. De door Theessink zelf geschreven nummers vind ik persoonlijk vaak even sterk of sterker dan de traditionals of covers die hij speelt.

En de covers komen niet alleen uit de wereld van de blues, want hier horen we een schitterend duet van Hans Theessink met Sassy Holzinger, en met opnieuw gitarist Knud Møller van een nummer van Townes van Zandt, If I needed you:

In het slotnummer horen we Blue Groove, The Valentinos, Insingizi, Schiffkowitz, Gudrun Schade en nog meer in het ook weer door Hans Theessink zelf geschreven Slow Train:

Verder waren er nog veel meer gasten die we hier wegens gebrek aan ruimte niet kunnen laten horen, zoals onze eigen Zeeuwse band Champagne Charlie, de Blind Boys of Alabama, Ernst Molden, Willi Resetarits, Herbert Novacek, Herbert Graf, Vlado Kerslin en Bernhard Rabitsch. Lees het boekje bij de cd’s als je alles over deze mensen wil weten.

Hans Theessink is een veelzijdig man, maar vooral een man die ontspannen de muziek maakt waar hij gepassioneerd van houdt. Hij houdt de oude blues op een bijzonder warme manier levend, maar heeft daar met zijn eigen composities en de samenwerkingen die hij in de loop der jaren aanging ook het nodige aan toegevoegd. Neem alleen al de Afrikaanse invloeden van Insingizi of de magnifieke gitaristische vlechtwerkjes die samen met Knud Møller maakt. Feel-good blues in optima forma.

Laat een optreden van Hans Theessink bij jou in de buurt nooit schieten, want je komt er rijker uit dan je erin ging, maar als alternatief kun je altijd deze live dubbelaar bij de hand houden.