Hazmat Modine is een New Yorkse band rond zanger, componist, gitarist en mondharmonicaspeler Wade Schuman, die New Orleans jazz combineert met blues, cajun, gypsy swing, balkanblues en nog veel meer. Dat lijkt rommelig, maar het klinkt als een sublieme, soepel draaiende band met een tomeloze energie, die magnifieke, verfijnde arrangementen koppelt aan lekker rauw spel. Feel-good music waar je gegarandeerd een goed humeur van krijgt en waar je energieniveau ook onmiddellijk met sprongen van omhoog gaat.

De vorige albums van de band, Cicada en Extra-deluxe-supreme waren al juweeltjes die nog steeds zeer regelmatig bij mij door de kamer klinken, maar hun nieuwe album, Box of Breath, is net weer een slag beter – de band groeit nog steeds, terwijl de energie en de inventiviteit er zeker niet minder om worden. Wat een album! Ik laat je hier drie fragmenten horen van de eerste drie nummers van het album, maar ik kan je verzekeren dat het een vol uur zo doorgaat, met subtiele tempowisselingen, schitterende blazerspartijen, bijzondere instrumenten die langskomen en die perfect in het totaal passen, enzovoorts.

De liedjes zijn weer subliem, de arrangementen fenomenaal, de zang van Schuman en de band geweldig, en de passie waarmee gespeeld wordt onovertroffen. Sorry, maar dit is een album waar ik alleen in superlatieven over kan praten – voor mij is dit nu al de topper van 2019.

Luister hier naar een paar fragmenten: