Ik heb Steven Kamperman hier wel eens de avontuurlijkste saxofonist en klarinettist van ons land genoemd, en dat maakt hij elke keer weer ruimschoots waar, al moet je zijn kompanen ook niet onderschatten, want met Het Orgel Trio, dat naast Kamperman bestaat uit organist Berry van Berkum en bassist Dion Nijland gaat hij op een fenomenale manier terug naar de jazz, waarbij kerkorgels een centrale rol spelen. Verbazingwekkend, maar ook indrukwekkend. Gingen ze eerder al aan de haal met de muziek van Charlie “Bird” Parker op het album Bird & Beyond, dit keer is Duke Ellington aan de beurt, en dat levert al net zo’n verbazingwekkend album op.

Want de mannen van Het Orgel Trio, kort HOT, hebben twee blazers uitgenodigd: trompettist Ruben Drenth en trombonist Joost Buis, en met zijn vijven proberen ze de big band van Duke Ellington te vervangen. Nou ja, vervangen…  De stukken van Ellington worden gearrangeerd voor dit kleine gezelschap, en er wordt geïmproviseerd, en bovendien worden er nieuwe stukken gecomponeerd, door Berry van Berkum (drie keer, onder meer Almighty Organ, geïnspireerd door Almighty God) en Dion Nijland (een keer), steeds geïnspireerd door een stuk van  de Duke.

Het levert een klein uur verbluffende muziek op, die de sfeer van Duke Ellington ademt, en daardoor ook een tijdloze kwaliteit uitstraalt, maar die tegelijkertijd door de aanpak van HOT op een geheimzinnige manier ook muziek van de eenentwintigste eeuw is geworden. En dat terwijl een kerkorgel hier een deel van een big band voor zijn rekening neemt. Maar luister zelf maar eens hoe deze unieke groep een nummer als Rockin’ in Rhythm, dat ooit ook door Weather Report is opgenomen, een spannend nieuw leven weet te geven. Fenomenaal. De arrangementen zijn meestal van Kamperman overigens, met als meest opmerkelijke die voor Black and Tan Fantasy – een arrangement voor vijf melodica’s en orgel.

Subliem plaatje, en een absolute aanrader voor elke jazz-liefhebber!

Luister hier naar een paar fragmenten: