Steven Kamperman is misschien wel de beste saxofonist die er op dit moment in Nederland rondloopt, en in ieder geval de veelzijdigste. Hij is een echte jazzmuzikant die open staat voor alles, en tijdens zijn samenwerking met Behsat Üvez in Barana heeft hij zich bijvoorbeeld het Turkse muzikale idioom goed eigen gemaakt, waardoor de weg open lag voor meer samenwerkingsverbanden met internationale musici. Hij heeft al gespeeld met de Franse tubaspeler Michel Godard en vormt een fantastisch duo met draailiervirtuoos Valentin Clastrier.

Tussen die avontuurlijke muzikale reis was er blijkbaar ook nog ruimte voor een zijspoor terug naar de “gewone” jazz – naar de muziek van Charlie “Bird” Parker. Kamperman speelt hier alt- en b-flat klarinet, Dion Nijland contrabas en Berry van Berkum kerkorgel, en dat klinkt samen werkelijk magnifiek.

HOT, oftewel Het Orgel Trio nam de hele cd Bird & Beyond op in de Nicolaikerk in Utrecht, een kerk uit de twaalfde eeuw met een machtige akoestiek. Beide orgels die je hier hoort zijn gemaakt door de Deense firma Marcussen & Son tussen 1948 en 1956, dus in de jaren van Charlie Parkers grootste successen.

De muziek van Parker wordt door het trio met de nodige vrijheid tegemoet getreden – ze kijken, als ware jazzmusici, hoe ze ermee kunnen spelen, en de ondertitel van het album is dan ook “Compositions by Charlie “Bird” Parker, decompositions and compositions by HOT”.

Er wordt met passie gespeeld, er wordt fantastisch en met hoorbaar plezier samengespeeld, en er wordt met veel humor gespeeld, en het resultaat is subliem – een album met muziek waar je acuut een uitstekend humeur van krijgt. Een absolute aanrader. en zeker ook een trio dat je een keer live zou moeten zien, want dit wil ik wel een keer in een kerk horen! Zo heb je een kerkorgel nog nooit eerder gehoord!

Luister hier naar een paar fragmenten: