Het label A New Wave of Jazz van de Vlaamse gitarist Dirk Serries blijft verrassen met fraaie albums. Dit keer gaat het om een driedubbele cd met drie concerten in een reeks Live at Plus-Etage, opgenomen in PlusEtage in het Nederlandse Baarle Nassau op drie avonden in drie achtereenvolgende maanden in 2022. Omdat elke cd een totaal andere sfeer uitademt bespreek ik ze apart. Eerst de eerste schijf.

Disc One – Charlotte Keeffe, trompet en flugelhorn en Andrew Lisle, drums spelen twee titelloze stukken, waaruit ik je steeds twee fragmenten laat horen. Het eerste stuk, dat ruim achtentwintig minuten duurt, begint met een lekker losjes drummende Lisle, waarna Keeffe hortend en stotend erbij komt, langzaam de spanning opbouwend. Energiek, vrolijk, met humor, en spannend, zoals improvisatie voor zowel spelers als luisteraars vaak heel spannend is.

Het tweede stuk, dat met ruim eenentwintig minuten iets korter is, begint prachtig met Lisle suizend op de bekkens, en ook hier word je als luisteraar al snel naar het puntje van je stoel gebracht, want de spanningsboog blijft hoog, en elke keer als je denkt dat hij wat gaat zakken pakken ze de draad weer op een hele fraaie manier op. Luister vooral ook naar het uitbundig grappige en daarna mooi stille einde.

Alleen voor dit album is het al de moeite waard om deze driedubbelaar aan te schaffen, want ik heb hem persoonlijk eerst drie keer gedraaid voordat ik naar de tweede schijf overstapte. Muziek voor avontuurlijke luisteraars – die kunnen er dan ook heel lang van genieten.

Luister hier naar een paar fragmenten: