Machine Mass was oorspronkelijk een duo, bestaande uit de virtuoze Belgische gitarist Michel Delville en de Amerikaanse drummer Tony Bianco, maar ze haalden er al snel een blazer bij, waardoor het een trio werd. In die bezetting, met saxofonist Dave Liebman, maakten ze het schiiterende album Inti. Maar ze bleken flexibel, want voor hun Jimi Hendrix-tribute schakelden ze pianist Antoine Guenet in, en ook dat leverde een verbluffend goed album op. Intelligente jazzrock op een zeer avontuurlijk niveau.

En nu ligt er onverwacht een album van het Machine Mass Sextet dat live in de studio is opgenomen  – naast pianist Antoine Guenet zijn er nog een paar toppers uitgenodigd – Wrong Object-bassist Damien Campion en twee leden van de Belgische en internationale jazz scene – trompettist Laurent Blondiau en saxofonist Manuel Hermia, twee blazers die bovendien geweldig met elkaar blijken te kunnen spelen, zoals je hier regelmatig kunt horen.

Het album opent met John Coltrane’s Africa en eindigt met Joe Zawinul’s In a Silent Way, en beide nummers worden gespeeld zoals je ze nooit eerder hebt gehoord, avontuurlijk, intelligent, met humor en melancholiek. kortom, prachtig. De zes stukken daartussenin zijn van Delville, Guenet en Campion en de hele band, en er zit geen zwak moment tussen. Er wordt subtiel en fluisterzacht gespeeld, maar ook loeihard en stevig als het moet. Een geweldig album!

Luister hier naar een paar fragmenten:

machine mass sextet - africa     
machine mass sextet - intrusion     
machine mass sextet - this is