De Catalaanse pianist Marco Mezquida werkt voor een jazzpianist met een opmerkelijk trio – van drummer en percussionist Aleix Tobias sta je nog niet zo te kijken, maar een cello in een jazztrio is al wat ongewoner, maar Martin Meléndez is al net zo fenomenaal goed als Tobias en Mezquida, en de drie vormen een geweldig hecht en verrassend trio.

Letter to Milos is een soort staalkaart, waarmee Mezquida aan zijn zoontje wil laten zien wat hij allemaal aan kleuren en avonturen in petto heeft wat muziek betreft. Het begint al prachtig met drummer en cellist die een bedje klaarleggen voor de piano, die daar verrukkelijk in komt rollen. Virtuoos, kristalhelder spel waar ik heel blij van word.

Ik laat je hier drie willekeurige fragmenten horen, uit het magnifieke openingsnummer Nacimiento, uit het titelnummer Letter to Milos dat halverwege het album staat en dat een solostuk is van Mezquida, en het slotstuk Infinito. En dan heb je zijn bluesy kant nog niet gehoord, of de avantgardistische kant, en het prachtige Pandero Suite waarin Tobias vooral in de spotlight staat en Mezquida perfect ondersteunend blijkt te kunnen spelen – daar laten ze goed horen dat ze een echt trio zijn, waarbij ze alle drie even belangrijk zijn. Fantastisch om naar te luisteren.

Luister hier naar een paar fragmenten: