Fluitist/componist Mark Lotz is al meer dan dertig jaar muzikaal op avontuur. Nederland is zijn thuisbasis, maar hij is van Duitse komaf en groeide op in Thailand en Oeganda. “Ik heb veel fantasie en een brede interesse en dat vertaalt zich naar muziek”, geeft hij zelf als verklaring voor zijn vele escapades in stijlen, ensembles en rollen.

“Turn On, Tune In, Drop Out!” is zijn twintigste album onder eigen naam, en daarmee keert hij terug naar de jazz, samen met contrabassist Zack Lober en drummer Jamie Peet. Inspiratie voor de tien tracks kwam uit een boek van LSD-goeroe Timothy Leary.

Mark: “Ik had Zack en Jamie horen spelen, afzonderlijk van elkaar, en was direct gecharmeerd van hun spel. Bij Zack zit ‘m dat toch in zijn Amerikaanse roots; hij zit altijd voorin de time waardoor hij een heel actieve bounce heeft. Hij speelt ook op darmsnaren en dat klinkt fantastisch. En Jamie… fluit en drums is natuurlijk sowieso a match made in heaven en Jamie is viriel, heel snel, supervirtuoos, ontzettend hip ook. Ik ben zelf ook wel snel, dus dat snel en snel, daar kan ik veel mee. Dat voelt gewoon heel goed. Het grappige is, als personen kende ik beiden niet, het is echt een trio dat ik op muzikale gronden heb samengesteld. Zack en Jamie hadden ook niet eerder met elkaar gespeeld maar ze klinken en klikken gewoon heel goed samen.”

De stukken componeerde Lotz speciaal voor deze bezetting: ‘Een stuk als “Up”, daarvoor kwam de inspiratie toen Zack en Jamie een keer waanzinnig snelle jazz gingen spelen. Ze waren elkaar echt aan het opjutten en dat was voor mij de basis voor dat stuk. Die groove, die energie, dat is puur extase – dat is voor mij een spirituele ervaring.’

Het album “Turn On, Tune In, Drop Out!” telt tien tracks. Acht van de composities en improvisaties zijn gebaseerd op de acht circuits van “The Eight-Circuit Model Of Consciousness”, het boek van LSD-goeroe Timothy Leary. Leary was klinisch psycholoog, verbonden aan Harvard, en ontwikkelde een theorie over stadia van menselijk bewustzijn. Hij deed onderzoek náár en experimenteerde mét LSD als therapie. Door de beatnikgeneratie werd hij op handen gedragen, door voormalig president Nixon “de gevaarlijkste man in de
USA” genoemd.

Verwacht nu geen psychedelische muziek, want met fluit, bas en drums zit je toch vooral in de hardcore jazztrio setting, al zoeken deze mannen de grenzen wel steeds op. De drie zijn van begin tot eind van het album geweldig op dreef, dus wat dat betreft kun je dit album wel als een magnifieke muzikale trip beschouwen. Maar zonder gekheid – je hoort hier gepassioneerde, bevlogen musici die geweldig geïnspireerd samen spelen, en dat is echt een genot om naar te luisteren.

Luister hier naar een paar fragmenten: