Michele Marini speelt sax en klarinet, Lorenzo Frati Hammondorgel en piano en Emiliano Barrella drums en percussie. Samen vormen deze drie mannen het Michele Marini Organic Trio, en ik moet eerlijk bekennen dat ik met aandacht ging luisteren toen ik zag dat Riccardo Tesi op twee nummers als gast op zijn diatonische accordeon meespeelde – als Tesi meespeelt is het altijd de moeite waard, en is het avontuur nooit ver weg.

En dat blijkt ook wel te kloppen, want dit trio is geen doorsnee jazztrio – met Tesi halen ze bijvoorbeeld in Arabico een stukje folk en een stukje mediterrane wereldmuziek binnen, op andere momenten roeren ze musette en walsjes door hun eigenzinnige jazz, terwijl de saxofonist overal even mooi en lyrisch blijft spelen en de organist op zijn Hammondorgel heerlijk vet de boel blijft smeren.

John Coltrane’s Equinox krijgt een bijzonder eigenzinnige behandeling, en Dania’s Waltz, dat als de meeste composities van Marini is, doet je nog het meeste denken aan een mediterrane zomernacht. Change Mood is gewoon een heerlijk jazzy album dat bijna knus te noemen is, maar dat ook altijd lekker spannend blijft. Mooi.

Luister hier naar een paar fragmenten: