Riccardo Tesi is een virtuoos accordeonspeler, en meer dan dat – hij heeft zijn eigen band Banditaliana, waarin hij laat zien dat hij een fantastisch bandleider en teamspeler is, hij is een subliem muzikaal leider als het om projecten gaat als Bella Ciao, hij speelde samen met grote namen als Patrick Vaillant en Elena Ledda, speelde met andere accordeongiganten als de Samurai en overal waar zijn naam bij staat is de kwaliteit en het avontuur gegarandeerd.

Dat geldt ook voor Cameristico, oftewel Kamermuziek, waar Tesi’s composities worden gespeeld door een kwartet, met Tesi zelf uiteraard op de diatonische accordeon, Daniele Biagini op piano, Damiano Pulit op cello en Michele Marini op klarinet. Ook spelen en zingen er wat gasten mee, die het af en toe nog net even wat mooier weten te maken. Soms kom je een bekende compositie van Tesi tegen, maar die wordt door dit kwartet weer in een compleet nieuw jasje gehesen.

En denk dan bij “kamermuziek” in dit geval niet aan suffe, bloedeloze keurige arrangementen, want hier wordt wel degelijk, als altijd met Tesi, met passie en overtuiging gespeeld, waarbij de musici elkaar ook muzikaal uitdagen en scherp houden. Spannende muziek, kortom, en ook melancholieke muziek. Passie, gedrevenheid, avontuur, voor minder doet de meester het niet. Een magnifiek en overtuigend meesterwerkje.

Luister hier naar een paar fragmenten:

taranta samurai     
macedonia, met luisa cottifo, zang     
valentino