Asaf Sirkis is een Israëlische drummer en percussionist die al in heel wat innovatieve projecten te horen is geweest, intelligente jazzrock van de avontuurlijke soort, zeg maar. Luister maar eens wat hij met de gitaristen Mark Wingfield en Markus Reuter samen deed op het album Lighthouse. Zijn samenwerking met de Poolse zangeres Sylwia Bialas leidde tot het verbazingwekkende Sirkis / Bialas IQ (IQ staat hier voor International Quartet).

Op hun nieuwe album zijn de twee andere leden van het kwartet toetsenist Frank Harrison en elektrische zessnarige bassist Kevin Glasgow. Bialas en Sirkis nemen allebei een deel van de composities voor dit dubbelalbum voor hun rekening, en alles is verbazend aan dit samenwerkingsverband – de humor, de overgangen, de wisselingen in sfeer en tempo, de wereldmuziek die doorklinkt in de manier waarop er soms gezongen wordt, India en het Midden Oosten klinken mee, en dan de verbluffende zang van Bialas, die ook nog eens werkt met boventonen en harmonische overdubs.

Er komt een prachtig orgel langs, terwijl je op een ander moment naar pianojazz zit te luisteren, maar nooit echt lang, dan ga je weer naar een ander land en een ander muzikaal avontuur. Ik heb regelmatig met open mond van bewondering naar deze muziek zitten luisteren – 85 minuten, maar je maakt een muzikale reis die aan de ene kant eindeloos veel langer lijkt te duren, en die aan de andere kant veel te kort is. Jazzrock kun je dit eigenlijk niet meer noemen, wereldfusie ook niet, maar gewoon avontuurlijke muziek klinkt ook wat magertjes… Tja, zet je oren open en ontdek dit monumentale kleine meesterwerkje zelf.

Luister hier naar een paar fragmenten:

sirkis bialas iq - if pegasus had one wing (he would fly in spirals) - bialas     
sirkis bialas iq - letter to a - sirkis     
sirkis bialas iq - the earth suite: rooting - bialas     
sirkis bialas iq - the earth suite: our new earth - sirkis