Sloth Racket is de band van de Britse baritonsaxofoniste Cath Roberts, die ik al kende van haar samenwerking met de Belgische gitarist Dirk Serries en trombonist Tullis Rennie – ze namen samen het magnifieke album Translucence op.

Sloth Racket is een kwintet waarvoor Roberts alle stukken schrijft, waarbij er behoorlijk wat ruimte over blijft voor de individuele musici om los te gaan en te improviseren – zo begint het titelnummer Organising Space bijvoorbeeld met een sublieme drumsolo van Johnny Hunter.

De composities zijn als gezegd van Roberts, maar deze jazz ligt toch wel dicht tegen de free jazz aan, maar dan wel de Britse variant, luchtig, met humor en helder, met heerlijk toegankelijke stukken. Dit album werd op 9 april 2022 in één keer opgenomen in Lightship 95 in Londen, en ik moet bekennen dat ik graag bij dat concert was geweest, want je zit bij het beluisteren van de cd al op het puntje van je stoel, maar niets kan tegen een live uitvoering op.

Het voordeel van een cd is dan weer dat je de opnames vaker kunt beluisteren, en dat je dan ontdekt hoe geweldig goed dit kwintet samenspeelt, en hoeveel geraffineerde details je de eerste keer gemist hebt, want bij elke draaibeurt ontdek je weer wat meer – ik vind het altijd weer een klein wonder hoe een spontaan opgenomen plaat zo’n groeidiamant kan blijken te zijn. Een absolute aanrader dus.

Luister hier naar een paar fragmenten: