De vanuit Amsterdam opererende, steeds wisselende band Spinifex is misschien wel de opwindendste, avontuurlijkste jazzrockband van Europa. Poly-rhythmische punk-rock, zorgvuldig gecomponeerde structuren en free jazz gaan op een wonderbaarlijke manier als vanzelf samen bij deze band, die vooral live ongeëvenaard goed is. Elk project is weer verrassend, omdat ze steeds nieuwe gebieden verkennen en elke keer opnieuw muzikaal op avontuur gaan.

Voor Spinifex Sings hebben ze twee zangeressen uitgenodigd, Priya Purushothaman en Björk Nielsdottir zijn misschien wel de meest opzienbarende stemmen van hun generatie. Purushothaman in de Hindoestaanse klassieke muziek, Nielsdottir in hedendaagse klassieke muziek en improvisatie – in combinatie met de virtuoze mannen van Spinifex levert dat constant vuurwerk op, want het knettert en vlamt – er gebeurt iets magisch waardoor er een nieuwe vorm van muziek ontstaat, een nieuwe mix die al net zo vanzelfsprekend klinkt als al het andere dat Spinifex eerder deed, en dat kan gerust een prestatie van formaat genoemd worden.

De twee zangeressen voelen zich wonderbaarlijk goed thuis in het universum van Spinifex, waarin knetterharde chaos en fluisterzachte melancholie dicht bij elkaar liggen, en dat levert een album op dat van de eerste tot de laatste noot adembenemend is om naar te luisteren.

Luister hier naar een paar fragmenten, achtereenvolgens gecomponeerd door Jasper Stadhouders, Björk Nielsdottir, Bart Maris en Tobias Klein: