Spinifex is een uitzonderlijke jazzrockband, die free jazz en improvisatie combineert met verbazingwekkend strak samenspel. Dat levert bijzonder spannende muziek op, want elke keer als je als luisteraar denkt dat de zaak volledig uit de bocht gaat vliegen komt alles op een verbazingwekkende manier toch weer samen. Daar komt bij dat de band telkens weer op andere manieren op muzikaal avontuur trekt, waardoor je steeds weer verrast wordt door de stukken die ze je nu weer voorschotelen.

Spinifex beats the plague is hun corona-album, met twee opvallende woeste, korte stukken van bassist Gonçalo Almeida waarin de band met volle energie de pest probeert te bestrijden. Het album opent met Nillepez van trompettist Bart Maris, een compositie geïnspireerd door brandende luchtschepen, en je kunt de verschroeiende hitte bijna horen. Er staat ook een schitterende cover op van Bageshri van Madurai N Krishman, en het album eindigt met het epische I’ll Call You in a Hundred Meters van gitarist Jasper Stadhouders. De rest van de composities is van altsaxofonist Tobias Klein, die onder meer een hommage aan Selim Sesler schreef en die een ander stuk opdroeg aan Mohammed Reza Shajarian.

Veel variatie dus, maar de compacte en volledig op elkaar ingespeelde band laat je weer regelmatig naar adem happen. Naast de al genoemde mannen hoor je ook John Dikeman op tenorsaxofoon en Philipp Moser op drums, en deze zes vormen samen echt een superband, die verbijsterend strak samen kan spelen, om meteen daarna een bocht om te gaan die je als luisteraar de adem doet inhouden – je wordt bij Spinifex als luisteraar steeds op scherp gezet, en als luisteraar is er eigenlijk niets mooier dan dat.

Daar komt bij dat ook dit album er weer een is die bij elke draaibeurt alleen maar beter wordt, doordat je de subtiele finesses, de subtiele grapjes en de muzikale wisselwerkingen soms pas na drie keer echt hoort – er zit veel aan details verstopt in deze muziek. Luister bijvoorbeeld maar eens naar de paar fragmenten die ik je hier laar horen, en beluister zo’n fragment dan eens vier of vijf keer achter elkaar – je zult zien dat je dan veel meer hoort dan de eerste keer. Een groeiplaatje, kortom, en een echte aanrader!

Luister hier naar een paar fragmenten: