The New Conrad Miller Trio is een klassiek akoestisch jazz-piano-trio, dus een pianist, een drummer en een contrabassist. Conrad Miller heet eigenlijk Coen Molenaar, en hij schreef voor het nieuwe album van dit trio de meeste composities, al leverde bassist David de Marez Oyens ook vier fraaie stukken af, waaronder de gedreven afsluiter Martinez Merengue.

Ik moet bekennen dat ik wel een zwak heb voor jazzpianotrio’s, vooral sinds ik Ahmad Jamal ontdekte, maar eerlijk gezegd heb ik mijn hele leven ook al een zwak gehad voor het Ramsey Lewis Trio, al is dat een beetje een guilty pleasure. Het luistert wel nauw, want het kan snel saaie achtergrondmuziek worden die eindeloos doorkabbelt, en daar zijn net iets te veel voorbeelden van te vinden.

Maar The New Conrad Miller Trio weet het gelukkig spannend te houden, en je kunt horen dat ze ontzettend goed op elkaar ingespeeld zijn. Nu zegt dat ook niet alles, want ook dan kun je op veilig gaan spelen, maar deze drie mannen dagen elkaar steeds een beetje uit en zorgen er voor dat de spanningsboog precies mooi strak blijft.  Relaxte muziek die toch spannend blijft. Mooi.

Coen Molenaar, piano, David de Marez Oyens, contrabas en Enrique Firpi drums.

Luister hier naar een paar fragmenten:

the new conrad miller trio - trippin     
the new conrad miller trio - i'll be back in five     
the new conrad miller trio - martinez merengue