The Remote Viewers is een Britse band die begon als een saxofoontrio in 1997. In de loop der jaren veranderde de band qua bezettingen, hoewel saxofonisten Adrian Northover, David Petts, bassist John Edwards en saxofonisten Caroline Kraabel en Sue Lynch steeds tot de basisbezetting hoorden.

Inside the Blizzard en Trivia is een dubbelalbum op één cd, waarbij pianiste Rosa Theodora bij dit gezelschap aansluit voor Inside the Blizzard, terwijl voor Trivia de bezetting weer net even anders is – David Petts en Adrian Northover spelen wel weer sax, John Edwards contrabas, Sue Lynch fluiten op Trivia 6, en Hutch Demouplied trompet op Trivia 4 en 5. De meeste composities zijn van Petts, met een paar uitzonderingen van Northover.

Een van mijn vrienden blijft dit hardnekkig “piepknormuziek” noemen, maar dit is dan wel de Britse variant van piepknor, dat wil zeggen dat er met humor gespeeld wordt en dat ik meteen erg vrolijk word van deze muziek. Energiek, verrassend, vaak ook melancholiek en melodieus, en gewoon ook erg mooi. Voor elk nieuw album van The Remote Viewers ga ik uitgebreid zitten, en ze stellen nooit teleur. Ook dit is weer een subliem meesterwerkje dat bij elke draaibeurt beter wordt. En als gezegd, je krijgt er ook nog eens een goed humeur van.

Luister hier naar een paar fragmenten, eerst twee fragmenten uit Inside the Blizzard, dan twee fragmenten uit Trivia: