The Remote Viewers begon als een saxofoontrio in 1997, en kende in de loop der jaren een hele rij aan bezettingen, hoewel Adrian Northover, David Petts, bassist John Edwards, saxofonisten Caroline Kraabel en Sue Lynch steeds tot de basisbezetting hoorden.

Deze vijf hoor je nu ook op hun twintigste album dat hun vijfentwintigjarig jubileum markeert. This Strange Place is avontuurlijk als altijd, met composities van David Petts (en het slotnummer dat hij samen met Adrian Northover schreef), waarbij de improvisatietalenten van de bandleden optimaal worden benut.

De bas van Edwards speelt een prachtige, stuwende rol, en lijkt soms nog belangrijker dan de vier saxofoons, die op bijzondere manieren solo, om elkaar heen, naast elkaar en samen spelen. Alles komt steeds weer op een verbluffend mooie manier samen, waarbij er vaak hele mooie stiltes vallen en de ingetogen stukken regelmatig adembenemend mooi zijn.

Petts tekent overigens niet alleen voor de composities maar ook voor orkestratie, wat wellicht de af en toe opduikende piano en percussie verklaart.

Een album om voorzichtig van te snoepen, en telkens weer opnieuw te draaien om weer nieuwe details en finesses te ontdekken. Spannend, avontuurlijk, maar ook melancholiek en mooi. Luisteren!

Luister hier naar een paar fragmenten: