World Jazz is weer een nieuwe term in de muziek – je kunt het ook world fusion noemen, maar het komt er op neer dat verschillende culturen samen muziek maken, en dat is altijd hoopvol en inspirerend, want de muziek die daaruit voortkomt blijkt in vrijwel alle gevallen avontuurlijk en buitengewoon spannend te zijn, terwijl de musici elkaar vaker wel dan niet echt weten te vinden op muzikaal vlak.

Dat is in de jazz al niet anders, al lijkt improviseren voor een Amerikaanse jazzgitarist als John McLaughlin met de Indiase slide-gitaarmeester Debashish Bhattacharya niet geheel vanzelfsprekend, want de muzikale talen die hier gesproken worden verschillen nogal van elkaar. Maar McLaughlin geeft blijk de Indiase modaliteit uitstekend te doorgronden, en dit betekent dat je op The Rough Guide to World Jazz maar liefst zestien minuten lang kunt genieten van het fabuleuze samenspel van deze twee grootmeesters in A Mystical Morning.

Debashish’ broer Subhasis Bhattacharya is op deze voortreffelijke verzamelaar terecht ook vertegenwoordigd, en ik kwam meer bekenden tegen die hier al aandacht hebben gehad, zoals Hijaz, een band die Griekse rembetica mengt met Arabische muziek en jazz. Out of Nations is een band van zes mensen met zes verschillende paspoorten, en in hun muziek hoor je dan ook de hele wereld langskomen, plus wat klassiek erdoorheen gemengd.

Maar voor mij waren er ook heel wat verrassingen te vinden, zoals het Guillaume Barraud Quartet, waarin de Indiase bansuri fluit wordt gecombineerd met een hedendaags jazzkwartet. West en Oost komen mooi samen hier. Boris Kovac is dan weer een Serviër die Oost-Europa met het Westen probeert samen te brengen, en dat lukt hem goed met zijn band La Campanella. Verder zijn er nog Scandinaviërs die minimalisme combineren met traditionele riffs uit Zimbabwe en Mozambique, een Noors Quintet dat melodieuze jazz combineert met Afrikaanse grooves, en nog veel en veel meer.

Alles komt van albums die al uitgebracht zijn, op één na, Strange Suite van Ateshkhan Yuseinov, dat nog nooit eerder uitgebracht was. Een uniek stukje muziek als extraatje dus, en heel veel snoepgoed dat doet verlangen naar meer, maar daar is zo’n compilatie uiteraard ook voor bedoeld – om je nieuwsgierig te maken. Dat is dit keer weer heel erg goed gelukt.

Luister hier naar een paar fragmenten:

guillaume barraud quartet - kalavati     
debashish bhattacharya & friends feat john mclaughlin - a mystical morning     
ateshkhan yuseinov - strange suite