Bassist Gonçalo Almeida kenden we al van Spinifex, waar hij niet alleen bassist is, maar ook componist en hoesontwerper. Samen met zijn landgenoten, de Portugese cellist Ricardo Jacinto en drummer en percussionist Nuno Morão vormt hij het trio The Selva, dat in ieder geval in één opzicht wat wegheeft van Spinifex – ze proberen free jazz en gecomponeerde muziek op een verrassende manier te combineren.

Maar in een trio kun je je niet verbergen – de drie leden moeten continu even goed zijn en steeds op hun scherpst spelen, en dat lukt deze mannen beslist. Hun titelloze debuutalbum is van een verbazingwekkende diversiteit en van een soms verbijsterende avontuurlijkheid die tegelijk heel natuurlijk aanvoelt. Geen kamermuziek hier, maar ook geen oeverloze avantgarde.

Moderne serieuze muziek, gemengd met wereldmuziek en jazz, spannend van begin tot eind, uitwaaierend naar verschillende kanten, waarbij je als luisteraar met verwondering en bewondering zit te luisteren. Iets intiemer wellicht dan Spinifex, maar op momenten net zo overdonderend mooi. Een subliem album van een fantastisch en uniek trio.

Luister hier naar een paar fragmenten (de composities hebben geen titels, maar zijn genummerd van I tot en met IX):