Spinifex is een bijzondere jazzrockband, die free jazz en improvisatie combineert met verbazingwekkend strak samenspel. Dat levert bijzonder spannende muziek op, want elke keer als je als luisteraar denkt dat de zaak volledig uit de bocht gaat vliegen komt alles op een verbazingwekkende manier toch weer samen.

Voor het album Amphibian Arbour namen ze twee stukken op die waren gebaseerd op Koerdisch/Iraanse sufi-muziek en een Qawali-traditional uit Pakistan. Dat beviel zo goed dat ze besloten een heel project aan sufi-muziek te wijden, en dat werd Soufifex, met muziek waarin ritueel herhalende ritmes en de beat centraal staan.

De stukken zijn vooral gecomponeerd door de bandleden – Confrerie en AHAP door saxofonist Tobias Klein, Marifa door bassist Goncalo Almeida, Drinks & Logistics en Unnecessary Lines door gitarist Jasper Stadhouders, met daarnaast nog Zarbi Owj van Mohammad Reza Lotfi en tenslotte de verbluffende traditional Dikri.

Ruim een uur verbluffende muziek, weliswaar gebaseerd op soefi-muziek en ritmes uit het Midden-Oosten, maar met de onmiskenbare invloeden van een westerse hardrockjazzband, strak en gedisciplineerd. Spannend, humoristisch op momenten en eerlijk gezegd ook lichtelijk verslavend. Wat een geweldig plaatje!

Luister hier naar een paar fragmenten:

spinifex - confrerie     
spinifex - zarbi owj     
spinifex - unnecessary lines     
spinifex - marifa     
spinifex - dikri