Ze wonen alledrie in Nederland, maar bassist Gonçalo Almeida komt uit Portugal en blazer Tobias Klein komt uit Duitsland. Alleen veteraandrummer Martin van Duynhoven, inmiddels dik in de zeventig, is een Nederlander van geboorte. Samen vormen ze een jazztrio dat je niet bepaald een standaard-jazztrio zou kunnen noemen.

Op hun album Vibrate in Sympathy hoor je ouderwetse free jazz, meestal gebaseerd op gecomponeerde muziek – de meeste stukken zijn van Tobias Klein, op Crime and Punishment van Almeida na, en Molenanda, dat als enige volledig geïmproviseerd is ontstaan, en dat misschien wel het spannendste stuk op het album is. Drie composities zijn opgedragen aan saxofonisten waar Klein blijkbaar grote bewondering voor heeft, Henry Threadgill, Oliver Lake en Ornette Coleman, maar het mooie aan dit album is nu juist dat deze drie mannen de jazz juist weer een stapje verder brengen.

Dat zal er voor een deel mee te maken hebben dat Klein ook serieuze muziek componeert en zich regelmatig met live elektronica bezighoudt, terwijl Almeida ook uitstapjes maakte naar rock en avant-garde. Samen spelen ze ook in Spinifex. Martin van Duynhoven is dan weer een all-round swingende, soepele drummer die alles en iedereen bij elkaar kan houden, terwijl hij tegelijkertijd ook het avontuur zeker niet schuwt.

Het album duurt nog geen drie kwartier, maar is zo compact, er zit zo veel in samengebald, dat je het wel honderd keer kunt beluisteren zonder dat je ook maar een moment verveelt. Ik laat een paar fragmenten horen, maar ik zou je aanraden het album gewoon op bandcamp aan te schaffen – kost bijna niks, en je hebt er een avontuurlijke muzikale belevenis bij.

Luister hier naar een paar fragmenten: