Vostok, remote islands is de titel van een opmerkelijke cd die geïnspireerd is door Judith Schalansky’s boek Atlas van afgelegen eilanden waar ik nooit een voet op zal zetten. Fie Schouten, Vincent Courtois en Guus Janssen componeerden en improviseerden samen met gastspeler Guiseppe Doronzo (die op vier nummers meespeelt) een uur lang twaalf composities bij elkaar en het resultaat is zonder meer verbluffend te noemen.

Met Tristan da Cunha doen we de Atlantische Oceaan maar één keer aan, met Diego Garcia en de Cocos Eilanden de Indische Oceaan twee keer, maar verder zitten we vooral op de Stille Oceaan, de Pacific Ocean.

Het bijzondere aan deze muziek is dat ze de eilanden op een bijzondere manier tot leven wekt. Het doet daarbij in de verte wat denken aan de muziek van Messiaen, die vogelgeluiden als inspiratiebron gebruikte, maar hier gaat het verder dan dat. Want je gaat onwillekeurig de muziek aan de eilanden verbinden, terwijl je er ook naar kunt luisteren als puur abstracte geïmproviseerde jazz, en daar wordt deze muziek absoluut niet minder van.

Maar het wonderlijke is dat ik meteen op zo’n onbewoond eiland op de Stille Oceaan ben als ik naar deze bijzondere muziek luister. Dus ga liggen, zet je koptelefoon op en laat je meevoeren op deze unieke muzikale reis.

Luister hier naar een paar fragmenten: