New Wave of Jazz is een Belgisch platenlabel dat avontuurlijke improvisatiejazz op de kaart zet. Het label van gitarist Dirk Serries draaide in eerste instantie vooral op musici uit België, Nederland en het Verenigd Koninkrijk, maar de grenzen worden steeds meer verlegd, zodat we nu met een volledig Portugees trio mogen kennismaken.

Cellist Guilherme Rodrigues speelt in deze sessie van ruim een half uur samen met de veelzijdige percussionist José Oliveira en een oude rot in het vak, de violist Carlos “Zingaro”, en je hoort hoe ze in dat half uur op een verbluffende manier een breed spectrum aan mogelijkheden verkennen. Op een bepaald moment zijn ze gedrieën puur ritmisch bezig, terwijl er even later prachtig breed en lyrisch wordt uitgehaald. Als luisteraar zit je steeds alert te luisteren, want elk moment verandert er wel subtiel iets waardoor het muzikale verhaal weer een andere richting op gaat.

Er is dan ook ruimte voor een cellosolo van een minuut, terwijl de anderen even later naadloos invallen alsof ze al een leven lang samen spelen. Muziek om ademloos te beluisteren. Voor iedereen met open oren en de bereidheid vaker naar een stuk te luisteren, want geloof me, bij een tweede keer is deze muziek nog mooier.

Luister hier naar een paar fragmenten: