We hebben het hier al eerder over de bijzondere muziek van de Russische Fransman Alexandre Danilevski gehad. Dat betrof hedendaagse muziek op eeuwenoude instrumenten, en het leverde een opmerkelijk, tijdloos klinkend album op.

Koans zijn de teksten en anecdotes die opgetekend zijn van en over Zenmeesters. Verhalen, vragen, anecdotes, of gewoon verklaringen die vooral bedoeld lijken te zijn om je op het verkeerde been te zetten, om je aan het twijfelen te brengen over de fundamentele vragen van het leven.

Die teksten waren voor Danilevski de basis, de inspiratie voor een aantal composities voor kleine vocale en instrumentale ensembles. Danilevski werkt ook nauw samen met het Franse Ensemble Syntagma dat op dit album te horen is naast het  Duitse instrumentale Ensemble Surplus.

Het Ensemble Syntagma bestaat uit de sopraan Mami Irisawa, countertenor Akira Tachikawa en tenor Giovanni Cantarini, het Ensemble Surplus bestaat uit Beverley Ellis, cello, Nicola Miorada, klarinet, Christian emper hobo, Charlotte Dibbern viool en Kai Littkopf vibrafoon en percussie.

Het resultaat is een adembenemend mooi album met muziek die opnieuw volstrekt tijdloos klinkt. Het enige wat je als luisteraar moet doen is je overgeven aan de muziek en luisteren. Muziek van nu, muziek van altijd. Merkwaardig, maar wonderbaarlijk mooi.

Luister hier naar een paar fragmenten: